Bron Telegraaf

Goude tijden voor bestandsbeheer.

De alsmaar uitdijende hoeveelheid bestanden op onze apparaten is voor zowel bedrijven als consumenten een hele opgave.
Want hoe zorgen we ervoor dat die niet verloren raken en bovendien beschikbaar zijn als we ze nodig hebben?
Zoals op zoveel ict-gerelateerde vraagstukken is ‘de cloud’ het gemakkelijkste antwoord op deze vragen. En inderdaad, er zullen weinig mensen zijn met een internetverbinding die een dienst als Dropbox niet kennen. In Nederland heeft een op de twee internetters een account bij de bestandsbeheerder, waarmee het een van de beste markten is voor het Amerikaanse bedrijf.

Bedrijven weten de weg naar Dropbox te vinden, gedreven door enthousiaste privégebruikers. Volgens Phliip Lacor, vicepresident International bij het bedrijf, is de gedeelde bedrijfsschijf daardoor inmiddels zo goed als verleden tijd.
„Mensen willen niet naar de systeembeheerder toe als ze alleen een nieuwe map nodig hebben”, aldus Lacor. „Het gevolg was dat mensen toch weer met USB-sticks in de weer gingen. Terwijl je dat als bedrijf juist niet wilt.”
Ook de meldplicht voor datalekken heeft bedrijven in de armen gedreven van clouddiensten. Is dat geen paradox? Nee, zegt David Benjamin, die verantwoordelijk is voor Box in Europa. Box is de aloude rivaal van Dropbox en heeft zich op bedrijven gericht nadat Dropbox de particuliere markt naar zich toetrok.
„Het beveiligen van bestanden is een vak”, stelt Benjamin. „Voor organisaties is het duur om volledig op eigen specialisten te leunen. Daarnaast zien ze de meerwaarde van onze diensten op basis van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie. De Londense politie laat onze software meespeuren in videobeelden.”
Er is nog een reden om met een bestandsbeheerdienst in zee te gaan, zo ontdekte het Nederlandse bedrijf Bynder. Het bedrijf werd opgericht door webontwikkelaars die zich stoorden aan de gebrekkige mogelijkheden om creatieve bestanden te organiseren.
„Als je een spijkerbroek op internet koopt, is het plaatje belangrijker dan de winkel”, aldus oprichter Chris Hall. „Daarnaast nemen zakelijke gebruikers verwachtingen mee op basis van diensten die ze thuis gebruiken. Ga je echt nog met SAP of Oracle in de weer als je het gemak van Netflix gewend bent?”
Er wordt gefluisterd dat Bynder weleens een ‘unicorn’ kan worden: een jong bedrijf met een waardering van meer dan een miljard. Het is hard gegaan sinds de oprichting in 2013. Hall: „Als wij wilden meedingen naar een opdracht, werden we toen nog weleens gediskwalificeerd als cloudspeler. Nu is dat vaak juist een vereiste.”
Bynder haalde vorig jaar €20 miljoen op, en dat is volgens Hall het laatste groeigeld dat het bedrijf nodig heeft. „Als wij een nieuwe eigenaar aan boord krijgen, dan is dat vermoedelijk omdat we verkocht worden of naar de beurs gaan.”